Korekcija Nosa (Rinoplastika)

Nos zauzima centralnu poziciju na licu tako da svaka njegova „mana“ privlači pažnju. Cilj estetske hirurgije je da na najsigurniji način obezbedi što skladniji odnos između pojedinih delova lica, a da se pri tom licu ne oduzima specifičnost i izražajnost.

Trajanje oeracije:
oko 1 do 2 sata
Cena operacije:
Cena zavisi da li se radi samo estetska ili i funkionalna korekcija, samo vrh nosa, smanjivanje hrskavice, podizanje...

Nos je u obliku piramide koja je koštano-hrskavične građe pokrivena mekim tkivom u čiji sastav ulaze koža, potkožno tkivo, mišići i sluzokoža. Koštani deo nosa čine dve nosne kosti i čeoni nastavak gornje vilice. Postoje varijacije u širini, debljini, visini, obliku nosnih kostiju, pa je preoperativna analiza njihove veličine i konfiguracije osnova za donošenje odluke da li da se radi osteotomija ili ne.

Korekcija nosa Beograd

Hrskavičavi deo se sastoji od gornjih ( lateralnih) hrskavica i donjih(alarnih) hraskavica. U svojoj donjoj trećini lateralne hrskavice su odvojene od nosne pregrade – septuma. Donje ili alarne hrskavice su parne strukture i direktno svojim oblikom, debljinom i konturom utiču na izgled vrha nosa. Svaka alarna hrskavica se sastoji od spoljašnjeg (lateralnog) i unutrašnjeg (medijalnog) kraka, koji su međusobno spojeni i grade tzv. kupolu nosa. Kupola nosa utiče na položaj i projekciju vrha nosa.

Nosna pregrada – septum je vertikalna struktura koja deli nos na dva odvojena vazdušna prostora. Anatomski se sastoji iz koštanog, hrskavičavog i membranoznog dela. Septum čini funkcionalni deo nosa.

Koža ima veliku ulogu u rinoplastici. U gornjoj trećini je tanka, pokretna, a debljina joj se povećava u donjoj trećini gde su prisutne brojne lojne žlezde i široke pore. U ovom delu koža ima malu pokretljivost i slepljena je za duboke strukture nosa. Tip, tekstura i debljina kože značajno utiču na konačnii rezultat operacije nosa. Nazalne strukture i rad na njima su vidljiviji kod tanke kože, dok se kod debele i masne kože često ne mogu jasno videti rezultati rada na nosnim strukturama. Pacijenti sa debelom i masnom kožom, postoperativno imaju više edema, a sama mogućnost kontrakcije je manja.

Operacija nosa (Rinoplastika), je jedna od najčešćih estetskih operacija koja sem estetskog ima i svoj funkcionalni značaj u smislu poboljšanja disanja (Septorinoplastika).Ovom hirurškom intervencijom se mogu izmeniti i veličina i oblik kako celog nosa, tako i nekih delova ( vrh nosa, nosni greben, nosna krilca ,nozdrve, nosna pregrada i ugao nosa sa usnom).

Jako je važno da se pri planiranju operacije nos uvek posmatra kao deo čitavog lica, a ne kao izolovana celina.

Pacijenti moraju napuniti 18 godina jer se tek tada smatra da je završen rast i razvoj koštano- hrskavičavih struktura nosa i lica. U slučaju da postoje problemi sa disanjem ili ako postoji prethodna povreda , neophodno je uraditi RTG snimak nosnih kostiju i nosne pregrade.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Postoje dve osnovne hirurške metode, zatvorena i otvorena. Kod zatvorene metode svi rezovi izvode se unutar nosne šupljine, tako da spoljašnjih ožiljaka uopšte nema, dok kod otvorene metode postoji kratki rez dužine oko 5mm na vertikalnom delu između nosnih otvora (kolumeli), koji se kasnije skoro i ne vidi.

Za otvorenu metodu se odlučujemo u slučaju sekundarne rinoplastike, povreda i preloma, kao i intervencija gde su potrebne velike izmene na vrhu nosa gde uključujemo i transplantaciju hrskavice. Po završetku intervencije ubacuju se tamponi u nosne hodnike, a na nos kompresivna gipsana imobilizaciona maska.

Pacijent odlazi kući sutradan. Tamponi se uklanjaju posle 5-7 dana, a gipsana maska se skida nakon 7-8 dana.

Postoperativno ono što se može očekivati jesu otoci i hematomi različitog intenziteta.Mogu se pojaviti pojačano sušenje usana ,prolazna glavobolja, oslabljeno čulo mirisa i utrnulost. Bolova uglavnom nema.Ono što pacijenti opisuju kao neprijatnu senzaciju je nemogućnost disanja na nos i strah od ugušenja.

Najveći deo otoka povlači se u mesec dana i posle tog perioda pacijent se može vratiti na posao. Manji otoci, naročito u predelu vrha nosa mogu perzistirati i mnogo duže, ali oni su manje vidljivi. Ne preporučuju se teže fizičke aktivnosti u trajanju od mesec dana (teretana, džoging, fitness, plivanje i dr), a izlaganje jakom suncu treba izbegavati i do dva meseca. Nos ne treba izduvavati prvih mesec dana, a ukoliko je rađena i osteotomija naočare se smeju nositi narednih 6 meseci. Nakon uklanjanja tampona i skidanja maske savetuje se nega nosnih šupljina (ispiranje fiziološkim rastvorom i nanošenje rastvora AD kapi).

Zarastanje nosa je spor i dugotrajan proces tim što će on iz dana u dan izgledati sve bolje, i nakon nekoliko nedelja počeće da poprima svoj pravi oblik. Definitivni rezultat se može se očekivati i tek nakon 6-12 meseci, a na ovo značajno utiču i faktori kao što su tip kože, starost pacijenta, individualna sposobnost zarastanja.

Sekundarna rinoplastika se ne preporučuje pre nego što prođe minimum 6,optimalno 9, a najbolje 12 meseci od prethodne intervencije.

(2 glasova)

Hirurgija Lica

Liposkulptura Lica (Lipofiling)

Liposkulptura Lica (Lipofiling)

Lipofiling (Liposkulptura) je intervencija koja podrazumeva uzimanje sopstvenog masnog tkiva koje se nakon odvajanja čiste masti od ostalih primesa i krvi aplikuje na drugo željeno mesto. Mast se koristi za...

Hirurgija Lica

Opširnije
Korekcija Ušiju

Korekcija Ušiju

Korekcija ušiju podrazumeva korekciju njihovog položaja, oblika i veličine. Može biti jednostrana, ali je češće obostrana. Najčešće je u pitanju problem takozvanih “klempavih” ušiju, gde su zapravo ušne školjke previše...

Hirurgija Lica

Opširnije
Korekcija Nosa (Rinoplastika)

Korekcija Nosa (Rinoplastika)

Nos zauzima centralnu poziciju na licu tako da svaka njegova „mana“ privlači pažnju. Cilj estetske hirurgije je da na najsigurniji način obezbedi što skladniji odnos između pojedinih delova lica, a...

Hirurgija Lica

Opširnije
Lifting Vrata

Lifting Vrata

Vrat je jedno od prvih mesta koje vrlo rano pokazuje prve znakove procesa starenja , a koga je relativno teško sakriti od pogleda ljudi. Promene na vratu su najčešće kombinacija...

Hirurgija Lica

Opširnije
Face Lifting

Face Lifting

Koža lica izložena je atmosferskim uticajima, kao i štetnim stvarima iz okoline, pa samim tim možemo reći da ona i najbrže stari. Lice je uvek izloženo pogledima, pa smo zbog...

Hirurgija Lica

Opširnije
Podizanje Obrva

Podizanje Obrva

Sa procesom starenja vrlo često dolazi i do spuštanja obrva. Postoje slučajevi gde je spuštenost obrva i urođena. Njihova niska pozicija licu daje umoran i tužan izgled i nije čudo...

Hirurgija Lica

Opširnije
Korekcija Kapaka

Korekcija Kapaka

Opušteni gornji kapci, višak kože i natečenost očnih kapaka daju očima i čitavom licu umoran i stariji izgled. Pored ovog narušenog estetskog izgleda ovaj višak kože može praviti i funkcionalni...

Hirurgija Lica

Opširnije
Korekcija Usana

Korekcija Usana

Povećanje usana je estetska procedura gde se povećava volumen usana, menja i naglašava njihov oblik ili koriguje postojeća asimterija bilo u njihovom volumenu bilo u poziciji. Konture, naglašavanje ili korekcija asimetrije...

Hirurgija Lica

Opširnije